Quantcast
Channel: Dominicaans Nederland
Viewing all 3347 articles
Browse latest View live

Het wonder van Griekenland

$
0
0

Het mag een wonder heten, zegt theoloog en lekendominicaan Erik Borgman in zijn column op debezieling.nl: de Grieken hebben een regering aan de macht geholpen die Europa wijst op de fundamentele lotsverbondenheid van de Europese volkeren.

Filmposter van de Griekse graficus Stefanos Papadatos. Klik om te vergroten.

Filmposter van de Griekse graficus Stefanos Papadatos. Klik om te vergroten.

Er wordt vaak geklaagd over het democratisch tekort van de EU. Het gekozen Europese Parlement heeft weinig macht en weinig draagvlak en de Unie wordt in hoge mate bestuurd door commissarissen die benoemd worden volgens een ondoorzichtige procedure.

Toch blijkt de democratie te werken. De Grieken hebben in de recente verkiezingen voor hen desastreuze maatregelen een halt toegeroepen. Ze hebben niet massaal op de Gouden Dagenraad-partij gestemd met zijn vreemdelingenhaat en zijn politiek van de verschroeide aarde. Ze hebben een regering aan de macht geholpen die op basis van het fundament van de Europese Unie, de solidariteit van de Europese volkeren met elkaars lot, de onderhandelingen heropent over de toekomst van Europa.

Ik ben ze hiervoor dankbaar, want het was als erg lang erg stil rond deze grondslag. De andere landen voerden tegenover Griekenland een bewuste politiek van vernedering, om zo zichzelf te verheffen. Dat de vernederden niet uit frustratie om zich heen zijn gaan slaan, maar van hun kant de rest van ons herinneren aan de grondslag van de EU, mag van mij gerust een wonder heten.

Lees hier de volledige tekst van Erik Borgman op www.debezieling.nl


Openstellen voor de Geest

$
0
0

Juist gelovigen moeten zich niet laten gijzelen door hun zorgen, zegt bisschop De Korte.

En wij ? Zijn wij rein? Leeft ook in ons het verlangen naar die pure reinheid? Kunnen wij ons helemaal open stellen – al onze pretenties laten varen? Of zijn we misschien ook wel (af en toe) wat arrogant net als Naäman? Durven wij onszelf de vraag te stellen: kunt Gij mij reinigen?

Misschien is de komende Veertigdagentijd een goede periode om jezelf / ik / u / wij eens te onderwerpen aan die vragen. Durven wij als christen onze verantwoordelijk te nemen? Te leven volgens ons doopsel?

Bisschop de Korte heeft zijn toekomstvisie over onze Kerk aan papier en wereld toevertrouwd. Hij erkent (uiteraard) dat wij leven in een tijd waarin de kerk aan verandering onderhevig is. Hij pleit er voor ons niet te laten gijzelen door onze zorgen en roept ons op als katholieken onze verantwoordelijkheid te nemen!

‘Juist nu’, zegt hij ‘wordt van katholieken gevraagd om het geloof van hun doopsel serieus te nemen want alleen zo lukt het ons een bijdrage te leveren aan onze geloofsgemeenschappen en onze Kerk. Wij leven in kracht van Gods Geest’.

*

Uit de preek van Paul Minke o.p. en Ineke van Cuijk op 15 februari 2015 in Huissen

Nagekomen: zusters Sittard in Geloofsgesprek

$
0
0

Onlangs besteedde het Geloofsgesprek van de RKK-televisie aandacht aan de drie Amerikaanse zusters dominicanessen, die sinds augustus in Sittard wonen. Een kennismaking in beeld en geluid met de ‘spirit’ van drie missionarissen, die al opmerkelijk goed Nederlands spreken.

Klik op de afbeelding voor de uitzending.

Klik op de afbeelding voor de uitzending.

Klik hier voor de uitzending over de zusters Mary Amata, Theresa Anne en Maris Stella, en hier voor eerdere artikelen over de Nashville dominicans, de Amerikaanse congregatie waartoe zij behoren.

Eerder verscheen: De eerste maanden van de Amerikaanse zusters

Religie doet ertoe: driedaags symposium

$
0
0

Van 2 – 4 maart 2015 organiseren de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit (VU) en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) een symposium ‘Religie doet ertoe’. Manuela Kalsky, houdster van de Schillebeeckx-leerstoel, organiseert mee.

Klik voor informatie en aanmelding.

Klik voor informatie en aanmelding.

Religie is steeds vaker het gesprek van de dag. De kranten staan er vol van, ondanks het feit dat de bevolking van Nederland volgens onderzoeken steeds minder gelovig wordt. De aanslagen in Parijs en jonge Nederlanders die naar Syrië vertrekken wakkeren de angst voor de extremistische kanten van religie aan. Wat heeft de samenleving aan religie? Speelt ze nog een rol in ons persoonlijke leven? Stel dat we zouden stoppen met religie, eindigt dan ook het geweld? Moeten we het niet eerder zoeken in de hoek van de spiritualiteit in plaats van in de kerken? Of wordt het juist tijd dat religie weer een stem krijgt in het publieke domein en is de tijd rijp voor een theologische ombudsman?

Deze en andere gedurfde vragen staan centraal tijdens dit symposium waar wetenschap en praktijk elkaar ontmoeten en samen naar antwoorden zoeken op actuele vragen m.m.v. Thomas Quartier, Yolande Jansen, Ruben van Zwieten, Judith Frishman, Ruard Ganzevoort, Annet Doesburg, Ton Overtoon, Esther Romeyn, Christiane Berkvens-Stevelinck, Rikko Voorberg,Kustaw Bessems, Aart Mak, Mohammed Benzakour, Fred Omvlee, Mechteld Jansen, Alex van Ligten, Marjeet Verbeek, André van der Braak, Klaas Spronk, Rachel Reedijk, Shanta Bhikharie, Reijer de Vries en vele anderen.

Het 3-daagse symposium ‘Religie doet ertoe’ geeft nieuwe inzichten en antwoorden op het gebied van wetenschap, theologie en spiritualiteit. Medeorganisator Manuela Kalsky, (bijzonder hoogleraar op de Edward Schillebeeckx-leerstoel voor Theologie en Samenleving, VU): ‘Of je het leuk vindt of niet: religie speelt op wereldniveau een belangrijke rol en is ook in het geseculariseerde Nederland niet verdwenen. Europa wordt in levensbeschouwelijk opzicht diverser. Hoe gaan we om met nieuwe spirituelen? Wat is ons antwoord op religieus extremisme?’

Dit symposium biedt ruimte voor ontmoeting en gesprek over nijpende actuele vragen op levensbeschouwelijk terrein in onze samenleving. Wetenschappers, theologen en mensen uit verschillende praktijkvelden delen kennis en bevragen elkaar kritisch. Dat is heel belangrijk.” Het symposium vindt plaats in het hoofdgebouw van de VU, in onder andere het Auditorium en diverse zalen van de PThU.

Dag 1: Rouw en rituelen
Dag 2: (Voor)oordelen
Dag 3: Theologische ombudsman

Klik hier voor meer informatie en voor aanmelding.

Extra Dominicusreis ingelast

$
0
0

De zevende zomerse reis van de Vlaamse dominicaanse familie naar het geboortegebied van de Orde der Predikers in Zuid-Frankrijk, van 1-8 juli, was snel overtekend. Daarom wordt een extra reis georganiseerd, van 16-23 september. Er zijn nog een paar plaatsen.

Montsegur

Montsegur

De reizigers zullen te gast zijn bij de zusters dominicanessen in Prouilhe (het allereerste klooster van de Orde) en Fanjeaux. Het reisprogramma omvat Toulouse (2de dag heenreis), Montreal, Minerve, Fanjeaux, Narbonne, Fontfroide, Montségur, Roquefixade, Vals, Notre Dame de Marceille, Rennes-le- Château, Puylaurens, Mirepoix, Cahors en Solignac (op de terugreis).

Uiteraard ook: de bezinningsmomenten, de wandelingen en af en toe wat vrije tijd. Een intense week, deskundig en pittig humoristisch begeleid door Raf De Keyser, professor emeritus geschiedenis aan de KU Leuven. Een ervaring om nooit meer te vergeten, dat kan elke oud-Dominicusreiziger volmondig beamen.

Wie interesse heeft mag contact opnemen met Bea Duys: bea.duys@telenet.be
of 00 32 (0)3 485 71 89

Carnaval: feest zonder context

$
0
0

Carnaval: het is dweilen met de kraan van de lol open.

In Beek bij Nijmegen wordt ter afsluiting van carnaval een pop verbrand die een heks voorstelt. Vroeger onderging prins carnaval dat lot.

In Beek bij Nijmegen wordt ter afsluiting van carnaval een pop verbrand die een heks voorstelt. Vroeger onderging prins carnaval dat lot.

Carnaval is een feest waarmee men de spanningen in de maatschappij probeerden te neutraliseren. Spanningen zijn onvermijdelijk. Ze bedreigen de toekomst van de gemeenschap. Op feesten als carnaval wordt kunstmatig de chaos opgeroepen die men vreest. Men hoopt zo de onvrede in de hand te houden. De verschillen in rang en stand, de ordening van de samenleving die onder druk staat, regels en wetten worden voor een paar dagen opgegeven. Iedereen is gelijk. Allen dragen dezelfde boerenkiel of kleding die de gezagsdragers belachelijk maakt.

Die kunstmatige chaos moet de bron worden van een vernieuwde samenleving. De massa zoekt een schuldige voor de al lange onvrede. Aanvankelijk bij toeval, later van te voren georganiseerd, wordt iemand aangewezen op wie de massa van de kunstmatige chaos zich als één man kan storten. Deze zondebok wordt omgebracht. Maar omdat hij de weg naar de vrede is, wordt hij ook geëerd. Hij is de ‘Prins’.

Het christendom heeft de moord op de ‘Prins’ terecht afgeschaft. Het carnaval heeft daardoor zijn hoofd verloren. Het lijntje met Aswoensdag is dun geworden. Carnaval heeft geen context meer. Het is dweilen met de kraan van de lol open.

Uit de blog van André Lascaris o.p., zie www.meerdanikzelf.nl

Vasten in Rome begint in hoofdkerk Dominicanen

$
0
0

De Santa Sabina, de hoofdkerk van de dominicanen in Rome, is traditioneel het beginpunt van de vastentijd, als de paus er voorgaat in de viering van Aswoensdag.

Gisteren was op sociale media te zien hoe de kerk van een vrijwel lege ruimte werd omgetoverd tot een kerk waar een massa-bijeenkomst kan worden gehouden. De Congolese dominicaan Gabriel Samba, die in het naast de kerk gelegen hoofdkwartier van de Orde woont, meldt op Facebook dat alles klaar staat.

Interieur van de Santa Sabina op normale dagen.

Interieur van de Santa Sabina op normale dagen.

... en de kerk die klaar is voor de viering van Aswoensdag.

… en de kerk die klaar is voor de viering van Aswoensdag.

De stoelen vooraan, voor de hoogwaardigheidsbekleders...

De stoelen vooraan, voor de hoogwaardigheidsbekleders…

... tot aan de plekken buiten op het kerkplein.

… tot aan de plekken buiten op het kerkplein.

De Santa Sabina is een basiliek op de Aventijn, een van de heuvels van Rome. Het gebouw stamt uit de vijfde eeuw. In de dertiende eeuw kreeg de jonge groeiende Orde der Predikers de kerk van paus Honorius III.

Voorafgaand aan de viering trekt de paus in processie van de basiliek van Sint Anselmus naar de Santa Sabina. De achtergronden van deze traditie, na het Tweede Vaticaans Concilie opnieuw opgepakt, worden hier beschreven, op de site van de Orde (Engelstalige link).

 

Zin in vasten

$
0
0

‘Vasten …  om onze binnenkant te openen voor God.’
Tijdens de vastenperiode ontvangen de lekendominicanen dagelijks een zin uit hun brevier in wording. Via deze site kunt u mee proeven.

background_14

Een werkgroep van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland werkt aan een DLN-brevier: een verzameling teksten om elke dag te lezen, te bidden, even stil te staan. De dagelijkse zin komt uit dit brevier in wording en staat ook dagelijks op deze website.

Klik hier voor meer informatie over de lekendominicanen.


Benefiet joodse, islamitische en christelijke musici

$
0
0

Together for a culture of peace, onder die titel geven joodse, islamitische en christelijke musici op vrijdagavond 6 maart een benefietconcert voor Syrische en Irakese vluchtelingen, in de Dominicuskerk in Amsterdam.

Klik om te vergroten.

Klik om te vergroten.

De opbrengst is bestemd voor oorlogsvluchtelingen in Syrië en Noord-Irak. Deze avond maakt ook een €˜statement€ tegen het huidige klimaat van angst voor ‘€˜de ander’™.

Organisatoren zijn €”de Dominicuskerk, Nieuwwij.nl en Ekklesia Amsterdam. Onder de meewerkende musici zijn klinkende namen, zoals zangeres Shura Lipovsky, altviolist Oene van Geel, ud-speler Monir Goran en pianiste Marion van Tilzer. Sprekers zijn Eduard Nazarski (directeur Amnesty Nederland), Simone Filippini (directeur Cordaid) en Rehab Kallof (Syrische vluchtelinge). De presentatie is in handen van Manuela Kalsky (directeur DSTS/Nieuw wij)

In een tijd van groeiende polarisatie staan musici, sprekers en organisatoren samen voor de slachtoffers van oorlog en voor een cultuur van saamhorigheid. Samen zamelen ze geld in voor vluchtelingen, en samen staan ze op tegen de politiek van angst, en voor een diverse samenleving waarin iedereen zich veilig mag voelen – €”ook in Nederland.

Het aantal vluchtelingen wereldwijd is nauwelijks te bevatten -€“ 50 miljoen mensen zijn op de vlucht voor oorlog en vervolging. Alleen al in Syrië en Noord Irak zijn ruim 12 miljoen mensen afhankelijk van buitenlandse hulp om te overleven. Deze avond geeft iedereen de kans om hier iets aan te doen. De opbrengst gaat naar de noodhulp van Cordaid aan vluchtelingen in Syrië en Noord-Irak.

De deuren van de Dominicuskerk (Spuistraat 12, ingang Korte Korsjespoortsteeg, Amsterdam) gaan om 18.45 uur open; het programma begint om 19.30 uur. De organisatoren geven met de variatie in toegangsprijzen aan dat ze iedereen de kans willen bieden om te komen, terwijl er ook om serieuze giften voor de vluchtelingen wordt gevraagd. (Toegang: EUR 15,- EUR 25-, EUR 50,- of meer.)

Wekelijkse vieringen in Venlo

$
0
0

De OPen Dominicaner Kerk in Venlo ontstond in 1992 vanuit de zoektocht van mensen naar gelovige zingeving in hun leven. In 2004 verlieten de broeders Venlo, maar de geloofsgemeenschap ging door. Klik hier voor de vieringen en voorgangers uit alle windstreken, voor de komende tijd.

Elke zondag om 11.00u in de kapel van de Albertushof in Venlo.

Elke zondag om 11.00u in de kapel van de zusters dominicanessen van Albertushof, Hakkesstraat 26, Venlo.

Klik hier voor meer informatie over deze geloofsgemeenschap.

22 februari
Woord- en communieviering
Voorganger: Baptiste Tuin OP

1 maart
Eucharistieviering
Voorganger: Louis Klinkenberg OP

8 maart
Woorddienst
Voorganger: Piet Linders

Margo Verspeek o.p.

Margo Verspeek o.p.

15 maart
Woord- en communieviering
Voorganger: Margo verspeek O.P.

22 maart
Eucharistieviering
Voorganger: Martin Vijverberg OP

29 maart Palmzondag
Woorddienst
Loelav-viering

Martin Vijverberg o.p.

Martin Vijverberg o.p.

5 april Pasen
Eucharistieviering
Voorganger: Louis Klinkenberg OP

12 april
Eucharistieviering
Voorganger: Louis Klinkenberg OP

19 april
Eucharistieviering
Voorganger: Ernst Marijnissen OP

Louis Klinkenberg o.p.

Louis Klinkenberg o.p.

26 april
Eucharistieviering
Voorganger: Louis Klinkenberg OP

Klik hier voor meer informatie over deze geloofsgemeenschap.

 

Veertig dagen met Job geleefd

$
0
0

In de Dominicanenkerk Zwolle wordt in de vastentijd het verhaal van Job gelezen. Op deze site kunt u wekelijks mee-overwegen. De eerste meditatie, van pastor en lekendominicaan Anneke Grunder, gaat over proeven en beproefd worden.

Klik om te vergroten.

Klik om te vergroten.

Eerste lezing: Job 2, 1 – 7

Op een dag kwamen de zonen Gods
bij de Eeuwige hun opwachting maken;
ook de satan kwam met hen mee
om bij de Eeuwige zijn opwachting te maken.

En de Eeuwige zei tot de satan:
‘Waar ben jij allemaal geweest?
De satan antwoordde de Eeuwige en zei:
‘Ik heb rondgezworven over de aarde’.

Toen sprak de Eeuwige tot de satan:
‘Heb jij ook gelet op mijn dienaar Job?
Op aarde is er niemand zoals hij:
een man onberispelijk en rechtschapen,
hij vreest God en houdt zich ver van het kwaad.
Zijn leven is nog altijd even onberispelijk,
ofschoon jij mij tegen hem hebt opgezet
om hem voor niets te ruïneren’.

De satan antwoordde de Eeuwige en zei:
‘Huid om huid!
Alles wat een mens bezit,
geeft hij graag in ruil voor zijn leven.
Strek echter uw hand eens uit,
tref hem in zijn gebeente en vlees:
wedden, dat hij u vervloekt in uw gezicht’.

Toen zei de Eeuwige tegen de satan:
‘Goed, hij is in uw hand,
maar spaar zijn leven’.
Toen verliet de satan Gods aangezicht
en sloeg Job met kwaadaardige zweren
van voetzool tot kruin.

Evangelie: Marcus 1, 12 – 13

Meteen na zijn doop dreef de Geest Jezus de woestijn in. Veertig dagen bleef hij in de woestijn, waar hij door Satan op de proef werd gesteld. Hij leefde er te midden van de wilde dieren, en engelen zorgden voor hem.

Een 'hongerdoek' over Job, gemaakt door parochianen, hangt deze weken in de Zwolse Dominicanenkerk.

Een ‘hongerdoek’ over Job, gemaakt door parochianen, hangt deze weken in de Zwolse Dominicanenkerk.

Verkondiging

‘Wie goed doet zal worden beloond
en wie kwaad doet moet worden gestraft’.
Het is het principe waar wij vaak mee rekenen,
en waarmee we de wereld ‘in orde’ houden.

Maar onze werkelijkheid is weerbarstiger.
Vaak treft het kwaad góede mensen… met ziekte, dood of onrecht,
in ons persoonlijk leven, of in groot politiek verband.
Hoezeer wij het principe van belonen en straffen ook huldigen,
we komen er vaak niet meer mee uit…

Dat idee is, opvallend genoeg, ook de denkwijze waar de satan mee rekent.
Satan betekent ‘aanklager’ of ‘tegenstander’.
Hij wordt in ons verhaal over Job getekend
als een soort hoofd van de inlichtingendienst,
die mensen die kwaad doen bij God aanklaagt
en die bij God om vergelding vraagt,
Als een soort ‘officier van justitie’ .

Er is één belangrijk verschil:
een officier van justitie heeft een veilige wereld voor ogen,
maar de satan is de mensen niet goed gezind.
Hij is de verdachtmaker van oprechtheid en goedheid,
de tegenstander van vertrouwen en hoop.
Zo wordt hij niet alleen de tegenstander van de goede mensen,
maar ook van God zelf,
want God gaat uit van de oprechtheid van Job.

Satan nodigt God uit kritisch naar Job te kijken
en God laat zich daar in dit verhaal toe verleiden,
want wat heeft Hij aan het respect van een vroom mens,
als die de Eeuwige alleen hoogheeft om er beter van te worden?

Beiden stellen Job daarom op de proef, zo zegt het verhaal.
Ze willen zijn geloof proeven!
En daarmee is de vraag naar de zin van het lijden
ook de vraag geworden naar ons geloof in de Levende…

En dan treft Job het kwaad.
Hij verliest have en goed, zijn knechten worden vermoord,
zijn zonen en dochters komen allemaal om.
Dan scheurt Job zijn kleren als teken van rouw en zegt:
‘Naakt ben ik uit de schoot van mijn moeder gekomen
en naakt zal ik in haar schoot terugkeren.
De Eeuwige heeft gegeven, de Eeuwige heeft genomen,
de naam van de Eeuwige zij geprezen.’

Dat klinkt aanvaardend en diepgelovig, en dat is het ook!
Job verwijt God niet dat het hem niet goed gaat.
Hij denkt niet berekenend!

God spreekt tegenover satan terecht zijn vreugde uit:
‘Jobs leven is nog altijd even onberispelijk,
ofschoon jij mij tegen hem hebt opgezet’
Velen hebben daarom later de woorden van Job in de mond genomen
in een oprechte poging niet te vluchten voor het verdriet dat hen trof.
En dat is buitengewoon moedig!

Toch ben ik hier ook even de advocaat van die duivel.
Want in dit hele verhaal staat Job zelf wel erg centraal.
We horen geen woord over wat zijn kinderen is aangedaan.
Geen woord over het verdriet van zijn vrouw…
Het draait vooral om zìjn pijn..

Bovendien slikt een mens verdriet niet zo maar weg.
Wie dat wil proberen loopt vast, dat weten we allemaal!
En nog belangrijker: we hoeven pijn ook niet weg te slikken!
Wie met de Eeuwige wil leven,
mag ook zijn verdriet en frustratie bij Hem neerleggen…
We delen onze pijn immers het eerst
met degenen die ons het meest lief zijn!

De standvastige praat van Job roept dus vragen op!
De duivel doet daarom een nieuwe poging bij de Eeuwige en zegt:
‘Als het hem maar eens aan na aan de eigen huid komt,
Je zult zien, dan wil hij die eigen huid graag redden!
Tref hem maar eens met ernstige ziekte en pijn
wedden, dat hij u vervloekt in uw gezicht’.
En zo gebeurt het… Job wordt geslagen met kwaadaardige zweren!

We zullen in de komende weken horen
hoe Job zich tot deze nieuwe werkelijkheid verhoudt.
De hongerdoek laat er al iets van zien:
Job, zittend op de puinhopen van zijn ellende.
Ik kan u in ieder geval wel zeggen
dat er bij hem het nodige gaat verschuiven, ten goede.

Maar er blijft vandaag , naast die vraag over het lijden
die tweede brandende vraag:
hoe mogen we bij alle verdriet dan over God denken?
Als hij niet degene is die wil vergelden of wreken,
maar ons ook niet wil kopen met zijn goedheid,
wie is Hij dan wel?

Het evangelie werpt vandaag een teder licht op deze vraag.
Daar lezen we:
‘De geest (van God) dreef Jezus de woestijn in,
waar satan hem beproefde’

Jezus, de mens die het Goede zoekt, krijgt het moeilijk.
Hij wordt beproefd om te kunnen ontdekken,
te kunnen proeven waar het voor God op aan komt.
En misschien is dat ook de weg van de goede mens: Job.

Jezus leefde daar te midden van wilde dieren, staat er!
Zij staan symbool voor de hardheid van dat bestaan.
Daar wordt dus niets van weggepoetst, gelukkig maar!

Maar er wordt wel aan toegevoegd:
‘en engelen zorgden voor hem’.
Angelos staat er in het Grieks.
Dat betekent letterlijk: boodschappers .
Boodschappers van God zijn bij Jezus, met al hun zorg en liefde.

De Eeuwige is ons in onze pijn rakelings nabij.
Wij kunnen het niet altijd zien,
maar soms, even licht Hij op, als een glimp van de zon,
een groene twijg in de woestijn van ons bestaan.

Dat Hij ons houvast moge zijn.
Dat wij zijn weg mogen gaan, die een weg ten leven is.

Anneke Grunder o.p.

Altijd weer die vraag: wat staat er?

$
0
0

Bijbelverhalen lezen is als het eten van een tompouce.

tompouceIk neem aan dat u weet wat een tompouce is. Tompouce op zijn Frans geschreven. Ik vind een tompouce heerlijk. Maar ik heb een probleem. Ik weet nog steeds niet hoe ik een tompouce moet eten. Als ik te hard op de bovenkant druk of erin probeer te snijden, vliegt de zachte en aangename vulling alle kanten op.

Onlangs liep ik het restaurant van de Hema in Nijmegen binnen. Je zit daar goed, mooi uitzicht op de oude Waag, het standbeeld van Marieke van Nimwegen én op de viskraam van Wilma Graat.

Op mijn dienblad stonden koffie en… ja zeker, een tompouce. Toen viel mijn oog op een tekst op één van de muren van het restaurant: is een tompouce eten moeilijk? Ik dacht: daar heb je het, nu word ik gered. Maar viel dat tegen. Ik las: het is moeilijk omdat onze koks de vulling zo lekker maken.

Ik bleef verbijsterd staan. Weet u waarom? Om die uitleg? Een beetje, maar vooral omdat het toen ineens door mijn hoofd flitste: het eten van een tompouce vertoont overeenkomsten met het lezen van Bijbelse verhalen.

Bijbelverhalen even lezen als een mededeling, een reclameboodschap of een krantenbericht is net zo onverstandig als zo maar in een tompouce happen. Ze glippen tussen je handen en tanden door.

Waarom zijn die verhalen zo verrassend, zo smeuïg en onderhoudend? Ik denk: omdat de schrijvers zulke goede vertellers zijn. Maar met die vaststelling heb ik het Bijbelverhaal nog niet echt gelezen. Ik heb letters, woorden en zinnen gelezen, maar dat betekent niet dat ik de inhoud en de bedoeling verstaan heb.

Ernst Marijnissen o.p.

Ernst Marijnissen o.p.

En er is nog een overeenkomst! Hoe vaak ik ook een tompouce eet, het lukt maar niet dat helemaal goed te doen. Hoe dikwijls ik mij ook buig over hetzelfde Bijbelverhaal, ik ben nooit uitgeleerd. Altijd weer die vraag: wat staat er eigenlijk?

*

Begin van de preek van dominicaan Ernst Marijnissen op 22 februari in de kloosterkapel van Huissen. Lees hier de volledige tekst.

Gerard Braks nieuwe prior van Huissen

$
0
0

De communiteit van het Dominicanenklooster in Huissen koos Gerard Braks o.p. als prior. Hij is de opvolger van Henk Jongerius, die twee termijnen prior was. Gerard Braks verlaat daarvoor als laatste dominicaan het West-Friese De Goorn.

Gerard Braks o.p.

Gerard Braks o.p.

Gerard Braks o.p. (1938) nam in het najaar van 2011 afscheid van de parochie van De Goorn, die toen na 375 jaar als dominicaanse parochie teruggegeven werd aan het bisdom Haarlem-Amsterdam. Braks, die in West-Friesland geworteld was (hij was er zelfs Prins Carnaval!) bleef er na zijn pensionering wonen.

Nu zal hij echter toch verhuizen, daar de communiteit van Huissen hem heeft gevraagd als prior, en hij heeft ingestemd. Vermoedelijk verhuist hij in mei. Braks is eerder in zijn werkzame leven ook pastor geweest in Tiel en in de parochie van Huissen.

‘We hopen dat zijn komst onze gemeenschap nieuwe inspiratie naar de toekomst zal geven’, schrijft subprior Jan Boks o.p. in OP-Schrift, het blad voor de kapelgemeenschap van Huissen. Boks bedankt daarin ook Henk Jongerius o.p. voor de twee perioden van drie jaar waarin hij als prior leiding gaf aan het klooster. Volgens de constituties van de Orde is dat de maximale periode.

In de afgelopen zes jaar overleden drie medebroeders: Nico van den Idsert, Wim Bronkhorst en recentelijk Vincent van Rooij (hun portretten staan in deze rubriek). Medebroeder André Lascaris verhuisde vanwege zijn gezondheid naar het Berchmanianum in Nijmegen.

Ook zijn er twee huisgenoten bij gekomen: Tanja van Hummel en lekendominicaan Ineke van Cuijk. Stefan Mangnus, die nu zijn noviciaat doet in Cambridge, hoort ook bij de communiteit. ‘En per 1 maart 2015 komt Herman Stessens, lid van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland, voor drie maanden bij ons in huis wonen om te bezien of zijn toekomst bij de dominicanen de goede keuze is’, aldus Jan Boks.

Klik hier voor de website van de communiteit.

Klik hier voor de website van het bezinningscentrum in Huissen.

25e lieddag in Huissen

$
0
0

Op zaterdag 28 februari wordt in de kloosterkapel van Huissen voor de 25e keer een lieddag gehouden. Deze keer in het teken van (nieuwe) liturgische muziek uit verschillende liturgische ‘broedplaatsen’.

De kapel van Huissen.

De kapel van Huissen.

Muziek uit de Pepergasthuiskerk in Groningen (van o.a. Michaël Steehouder, Chris van Bruggen en Herman Verbeek), Huissen (nieuwe liederen van Henk Jongerius) en Amsterdam (De Nieuwe Liefde, o.a. muziek van Henri Heuvelmans op teksten van Huub Oosterhuis).

De dag staat onder leiding van Chris van Bruggen en lekendominicaan Theo Menting. Henri Heuvelmans zal begeleiden en dominicaan Henk Jongerius zal enkele toelichtingen verzorgen. De lieddag wordt besloten met een vesperviering.

De traditie begon in 2005, bij de publicatie van de liedbundel Voor Onderweg van Henk Jongerius en Jan Raas. Soms twee, meestal meestal drie keer per jaar organiseert het Dominicanenklooster nu zo’n lieddag.

Theo Menting, kerkmusicus en lekendominicaan

Theo Menting, kerkmusicus en lekendominicaan

Een lieddag is bedoeld voor leden van (liturgische) koren, cantorijen, kerkmusici, pastores, leden van liturgische werkgroepen, gemeenteleden en natuurlijk voor iedereen die van zingen houdt. Op zo’n dag worden een aantal bekende en onbekende liturgische liederen vierstemmig ingestudeerd en gezongen.

De keuze van de liederen wordt meestal bepaald door een bepaald thema dat een lieddag meekrijgt. Vaak gericht op de komende liturgische tijd. De afgelopen jaren is een aantal keren samengewerkt met de Nieuwe Liefde (voorheen Leerhuis en Liturgie) uit Amsterdam. Daarbij werd vooral het liturgische liedrepertoire van Huub Oosterhuis gezongen. De muziek die is getoonzet door Bernard Huijbers, Antoine Oomen en Tom Löwenthal. Maar ook het Nieuw Liedfonds en de liederen van Herman Verbeek, Dirk Zwart en Sytze de Vries klonken in de kapel.

Natuurlijk kreeg het ‘eigen’ Huissense repertoire ook de nodige aandacht. De (nieuwe) liederen van Henk Jongerius, op muziek van Jan Raas of de Anglicaanse Hymnen, en ook de liturgische gezangen van dominicaan en componist André Gouzes.

De gezangen krijgen ook altijd een toelichting, om ze in hun liturgische context te plaatsen. De lieddagen laten zo een breed repertoire langskomen, voor en met mensen uit het hele land.

Meedoen? Klik hier.

Edward Schillebeeckx Essayprijs

$
0
0

Het Tijdschrift voor Theologie organiseert in samenwerking met de Stichting Edward Schillebeeckx een tweejaarlijkse essaywedstrijd voor jonge theologen en religiewetenschappers (tot 35 jaar). De prijs is genoemd naar de in 2009 overleden theoloog en dominicaan, tevens oprichter van het tijdschrift, in 1960.

Edward Schillebeeckx (1914-2009)

De prijs werd 2011 en 2013 uitgereikt. De eerste prijs is een geldbedrag van 1000 euro en publicatie van het essay in het Tijdschrift voor Theologie. De tweede prijs (aanmoedigingsprijs): een geldbedrag van 250 euro en publicatie van het essay op de website van het Tijdschrift voor Theologie.

De prijsuitreiking vindt plaats in november 2015, als de derde Edward Schillebeeckx-lezing wordt gehouden.

De deadline is 1 april 2015. In bijlage vindt u nadere informatie.

Klik hier voor de website van de Stichting Edward Schillebeeckx.

Klik hier voor de website van het Tijdschrift voor Theologie.

Klik hier voor een portret van Edward Schillebeeckx.

 


Franse straatpriester Pedro Meca overleden

$
0
0

In Parijs overleed op 17 februari de markante Franse dominicaan Pedro Meca, in zijn 80e levensjaar. Hij was een Bask die Spanje ontvluchtte, smokkelaar werd en later dominicaan en pastor van daklozen. ‘Een metgezel van de nacht, een bedelaar’, zo herdenken zijn medebroeders hem.

Pedro Meca o.p., 1935-2014

Pedro Meca o.p., 1935-2014

‘Bedelaar’ is overigens in de orde der predikers, begonnen als bedelorde, een compliment.

Pedro Meca werd op 1 juni 1935 geboren in Pamplona, Spaans Baskenland. Hij groeide op in armoede en criminaliteit. Vanwege zijn betrokkenheid bij activiteiten tegen de Spaanse dictator Franco vluchtte hij in 1952 uit zijn geboorteland. Hij hield zich met smokkelen in leven. De veroordeling bij verstek tot 70 jaar gevangenisstraf werd in 1978 ingetrokken.

In Bordeaux leerde hij dominicanen kennen en in 1956 trad hij in de Orde. In 1962 werd hij priester gewijd. Meca was lid van de provincie van Toulouse (zuidelijk Frankrijk), maar werkte lang in Parijs, met de organisatie Compagnons de la Nuit, metgezellen van de nacht, onder daklozen en de armsten van de stad.

In 1975 wordt hij maatschappelijk werker in Cloître (Klooster), een bar in het Quartier Latin. Later is hij een van de oprichters van ‘Het tapijt’, een ontmoetingsplaats van daklozen en anderen, en werkt samen met Abbé Pierre, een andere beroemde Franse priester van de straat.

Met zijn wapperende haren en baard zag Meca er uit als een van zijn buitenbeentjes: daklozen, gevluchte Basken, ultralinkse revolutionairen. Zijn opgewekte gemoed wordt geroemd in de overlijdensberichten. ‘In de hemel zal niemand ons vragen hoeveel we gebeden hebben of kaarsen gebrand’, zei hij. ‘We worden beoordeeld op onze relaties met anderen. De vraag zal zijn: “Wat heb je voor je broeder gedaan?”‘
Pater Meca is op 21 februari begraven.
Lees hier een fascinerend portret in Le Monde (Franstalig)

Studiedag over vrij en waarachtig spreken

$
0
0

Waarover kunnen wij niet zwijgen? Dat is de titel van een studiedag voor de dominicaanse familie, over vrij en waarachtig spreken en over wat ons heilig is, op zaterdag 11 april 2015 in Huize Bijdorp, Voorschoten.

Huize Bijdorp in Voorschoten.

Huize Bijdorp in Voorschoten.

In de noveen naar het internationale jubileumjaar 2016 is het jaar 2015, gewijd aan vrijheid en waarheid, een schrikbarend actueel thema. Waarover spreken wij als dominicanen – zusters, broeders en leken – als wij frank en vrij willen zeggen waar het op staat? En wanneer doen we dat niet of niet genoeg?

De internationale orde reikt ons daarbij een paar bijbelcitaten aan: ‘Als u blijft in mijn woord, bent u werkelijk mijn leerlingen. U zult de waarheid kennen en de waarheid zal u bevrijden’ (Joh. 8,31-32). En: ‘Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven’ (Gal. 5,1).

Waarheid, vrijheid en zeggen wat ons heilig is horen onafscheidelijk bij elkaar. Het heeft te maken met alles wat mensen onvrij maakt en roept ons op tot een handelen en spreken dat mensen bevrijdt en hun hun menselijke waardigheid teruggeeft. Het opdelven van het ware menselijke en het echt goddelijke liggen immers vlak naast elkaar.

Zo spreken en handelen is niet eenvoudig en vindt vaak plaats op het scherp van de snede: tussen wat menselijk en onmenselijk is en tussen hoop en wanhoop.

Programma

10.30 u: Inloop en koffie

11.00 u: Welkom en toelichting op het programma

11.15 u: Inleiding door Leo Oosterveen o.p., mede aan de hand van fragmenten uit de film Dead Man Walking (1995).

12.30 u: Lunch (wordt aangeboden)

14.00 u: Middaggedeelte met workshops

15.15 u: Koffie en thee

15.30 u: Slotviering

16.00 u: Wel thuis

Opgave is noodzakelijk. Het kan tot 31 maart 2015 bij Baptiste Tuin, liefst per e-mail, eventueel telefonisch: 071-560 2432. Kosten: € 10 te voldoen bij binnenkomst.

De dominicaanse studiedag wordt voorbereid door Ineke van Cuijk, Leo Oosterveen, Baptiste Tuin.

Denk eens katholiek!

$
0
0

Per 1 januari is veel veranderd in de sociale zekerheid en de zorg in Nederland: de grootste herziening van de verzorgingsstaat ooit. Volgens lekendominicaan Karin Bornhijm kan het katholiek sociaal denken richting helpen geven bij alle geploeter.

Karin Bornhijm

Karin Bornhijm

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) hevelt sinds 1 januari de verantwoordelijkheid voor de zorg en het ondersteunen van mensen over van het Rijk naar de gemeenten. Een grote opgave. Gemeenten worstelen met de keuzes, prioritering, capaciteit en deskundigheid.

Enerzijds is de herziening een bezuinigingsoperatie, want de gemeenten krijgen minder geld dan het Rijk beschikbaar had. Anderzijds is het idee dat de gemeenten beter weten wat hun burgers nodig hebben. Dat laatste is natuurlijk maar de vraag. Niet elke ambtenaar is in staat zich te verplaatsen in een cliënt, zei directeur Kim Putters van het Sociaal Cultureel Planbureau afgelopen zomer al in het NRC Handelsblad.

Intussen zuchten de professionals onder de toegenomen regelgeving en administratie. De zorg is een bureaucratische molen geworden, waarin hun autonomie verdwenen is en alles geprotocolleerd is en gecontroleerd wordt.

In een gesprek dat ik onlangs had met een groep lekendominicanen in de Rijnmond, de meesten werkzaam in zorgende en sociale beroepen, bleek niemand vertrouwen te hebben dat nu het tij zal keren. Integendeel. Door de decentralisatie en de minimale professionele inzet ontstaan grote gaten in de dienstverlening. Daardoor raken mensen van de regen in de drup, vooral degenen die hun verantwoordelijkheid niet kunnen nemen. Veel mensen redden het immers alleen als ze geholpen worden.

Het lijkt erop dat professionals vooral vanuit hun eigen perspectief maar doorploeteren, en dat mensen die zorg nodig hebben ondanks waarschuwingen in de knel komen. Geld en efficiency gaan vóór de ‘menslievende zorg’. Nu al worden de gaten in de dienstverlening opgevangen door vrijwilligers. Zij hebben meer tijd dan professionals en kunnen veel betekenen, maar het is de vraag of het goed is dat zij taken oppakken waarvoor zij niet voor zijn toegerust. Het vrijwilligerswerk zou de professionele zorg niet moeten vervangen, maar aanvullen.

In de bisschoppelijke brief Hebben wij iets met elkaar? stellen de bisschoppen van Nederland dat de nadruk op participatie geen motief mag zijn om kwetsbare mensen in de kou te laten staan. Ook wijzen ze op het belang van het ‘maatschappelijk middenveld’: verenigingsverbanden en diverse vormen van gemeenschap. Als mensen hun eigen belangen en die van anderen binnen allerlei verbanden kunnen dienen, kan een gezonde samenleving bestaan, aldus de bisschoppen.

Begin januari pleitte de wethouder van Groningen in het televisieprogramma Buitenhof om anders naar de sociale zekerheid te kijken. Niet vanuit controle en wantrouwen, maar vanuit de ontplooiing van de mens. Dat is een van de centrale punten van het katholiek sociaal denken.

Het katholiek sociaal denken stelt dat verantwoordelijkheden zo laag mogelijk moeten worden neergelegd. Maar het zegt ook iets over draagkracht en over solidariteit: we hebben elkaar immers nodig om gelukkig te kunnen leven, want het doel is het goede samenleven voor iedereen. Deze begrippen – subsidiariteit, solidariteit, waardigheid en bonum commune - kunnen werken als een spiegel, om ons verder te leren kijken dan onze neuzen lang zijn. En misschien kan het mensen ook de moed geven om andere keuzes te maken, zelfs tegen de stroom in.

Karin Bornhijm

*

Zie ook: Boeksignalement: Proeven van goed samenleven

Empathie is geen naastenliefde

$
0
0

Je hoeft geen sympathie voor iemand te hebben om zijn naaste te worden.

Ik kan een hekel hebben aan mijn lawaai makende buurvrouw en toch haar mijn hulp aanbieden, wanneer zij haar bejaarde moeder haar huis in moet loodsen. Het is mogelijk een terrorist een beker water te geven na zijn arrestatie.

*

André Lascaris in zijn blog deze week, op www.meerdanikzelf.nl

Eckhart en zen in weekend Oshida

$
0
0

Op 7 en 8 maart houdt de Nijmeegse zengroep Oshida – mede opgericht door dominicaan Chris Smoorenburg – een sesshin met DSTS-onderzoeker André van der Braak, die de meditatie zal verdiepen met lezingen over Meister Eckhart.

Andre van der Braak is hoogleraar boeddhistische filosofie aan de VU en onderzoeker bij het DSTS-project 'Meervoudige religieuze binding'.

Andre van der Braak

Het DSTS publiceerde onlangs de bundel De spiritualiteit van Meister Eckhart. André van der Braak is  hoogleraar boeddhistische filosofie aan de VU en onderzoeker bij het DSTS-project ‘Meervoudige religieuze binding’.

Tijdens het meditatieweekend geeft hij twee lezingen, zowel op zaterdag als op zondag, die betrekking hebben op Meister Eckhart, en het verband van diens werk met Zen.

Datum:
zaterdag 7 en 8 maart 2015

Plaats:
’t Zaaltje, Carmelweg 2, Heilig Landstichting

Kosten:
Gehele sesshin: € 30,-
Enkele dag: € 15,-
Zaterdagochtend: € 5,-

Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Opgave:
Janet de Kort, Tielekeshoeven 147, 5242KH Rosmalen,
e-mail: janetdekort@kpnplanet.nl, tel. 073-5217228.

Zie ook: Zengroep Oshida

De sesshin begint op zaterdag om 9.00 uur (aankomst en inschrijving vanaf 8.30 uur) en eindigt op zondag omstreeks 16.00 uur. Zaterdagavond loopt het programma tot 20.15 uur. Op zondag is de aanvang 7.30 uur. Tijdens de middagpauze kun je eventueel voor een (warme) lunch terecht in hotel-restaurant Rozenhof, Nijmeegsebaan 114, Heilig Landstichting of in hotel-restaurant Sionshof, Nijmeegse baan 53, Nijmegen. Breng in ieder geval zelf eten mee voor het avondeten op zaterdag en voor het ontbijt op zondag.

Opdat iedereen naargelang haar of zijn omstandigheden aan het programma kan meedoen, is het mogelijk tijdens iedere pauze te komen of te gaan. Vanaf zaterdagmiddag wordt tijdens de loopmeditatie (kinhin) niet geportierd. Het verdient aanbeveling voor een zo groot mogelijk deel van de sesshin in te schrijven.

Eerder verscheen:
‘Eckhart boeit boeddhisten, christenen en seculieren’
Wat heb je nu aan Meister Eckhart?

Viewing all 3347 articles
Browse latest View live