Bevrijding associëren we meestal met de slachtoffers van onderdrukking, slavernij en ander onrecht.Maar hoe zit dat met de daders van wreedheden? Op 15 december een avond met de Amerikaanse hoogleraar Katharina von Kellenbach, in de Nieuwe Liefde Amsterdam, in samenwerking met de Schillebeeckxleerstoel.
Kunnen wij het ons veroorloven om de morele, politieke en spirituele situatie van daders te ontkennen? Het christelijke paradigma dringt aan op inkeer en vergeving, waarheid en verzoening. Kan dit paradigma ons helpen om mensen te bevrijden van dehumaniseringsideologieën zoals het nationaalsocialisme, en zo ja, hoe dan?
Katharina von Kellenbach is hoogleraar religiestudies aan het St. Mary College van Maryland (VS). Aan de hand van brieven die geschreven werden in een West-Duitse gevangenis in 1960, onderzoekt zij het gebruik van de parabel van de verloren zoon in gesprekken over schuld en ontkenning in Duitslands naoorlogse gevecht om met het verleden in het reine te komen.
Von Kellenbach studeerde evangelische theologie in Berlijn en Göttingen en werd tijdens haar studie in Philadelphia actief in de joods-christelijke dialoog en holocauststudies. Haar meest recente boek is The Mark of Cain: Guilt and Denial in the Lives of Nazi Perpetrators (Oxford University Press, 2013), gebaseerd op historische stukken van gevangenispastores die werkten onder nazidaders in het naoorlogse Duitsland, waarin ze de politieke implicaties van de nadruk op vergeving binnen de christelijke theologie onderzoekt.

Katharina von Kellenbach
Praktische informatie:
Datum: 15 december 2014
Tijd: 20.00-21.30 uur
Locatie: De Nieuwe Liefde
Voertaal: Engels
I.s.m. Schillebeeckxleerstoel, ACCORD en VU Amsterdam
Klik hier voor meer informatie.