Van 2 – 4 maart 2015 organiseren de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit (VU) en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) een symposium ‘Religie doet ertoe’. Manuela Kalsky, houdster van de Schillebeeckx-leerstoel, organiseert mee.
Religie is steeds vaker het gesprek van de dag. De kranten staan er vol van, ondanks het feit dat de bevolking van Nederland volgens onderzoeken steeds minder gelovig wordt. De aanslagen in Parijs en jonge Nederlanders die naar Syrië vertrekken wakkeren de angst voor de extremistische kanten van religie aan. Wat heeft de samenleving aan religie? Speelt ze nog een rol in ons persoonlijke leven? Stel dat we zouden stoppen met religie, eindigt dan ook het geweld? Moeten we het niet eerder zoeken in de hoek van de spiritualiteit in plaats van in de kerken? Of wordt het juist tijd dat religie weer een stem krijgt in het publieke domein en is de tijd rijp voor een theologische ombudsman?
Deze en andere gedurfde vragen staan centraal tijdens dit symposium waar wetenschap en praktijk elkaar ontmoeten en samen naar antwoorden zoeken op actuele vragen m.m.v. Thomas Quartier, Yolande Jansen, Ruben van Zwieten, Judith Frishman, Ruard Ganzevoort, Annet Doesburg, Ton Overtoon, Esther Romeyn, Christiane Berkvens-Stevelinck, Rikko Voorberg,Kustaw Bessems, Aart Mak, Mohammed Benzakour, Fred Omvlee, Mechteld Jansen, Alex van Ligten, Marjeet Verbeek, André van der Braak, Klaas Spronk, Rachel Reedijk, Shanta Bhikharie, Reijer de Vries en vele anderen.
Het 3-daagse symposium ‘Religie doet ertoe’ geeft nieuwe inzichten en antwoorden op het gebied van wetenschap, theologie en spiritualiteit. Medeorganisator Manuela Kalsky, (bijzonder hoogleraar op de Edward Schillebeeckx-leerstoel voor Theologie en Samenleving, VU): ‘Of je het leuk vindt of niet: religie speelt op wereldniveau een belangrijke rol en is ook in het geseculariseerde Nederland niet verdwenen. Europa wordt in levensbeschouwelijk opzicht diverser. Hoe gaan we om met nieuwe spirituelen? Wat is ons antwoord op religieus extremisme?’
Dit symposium biedt ruimte voor ontmoeting en gesprek over nijpende actuele vragen op levensbeschouwelijk terrein in onze samenleving. Wetenschappers, theologen en mensen uit verschillende praktijkvelden delen kennis en bevragen elkaar kritisch. Dat is heel belangrijk.” Het symposium vindt plaats in het hoofdgebouw van de VU, in onder andere het Auditorium en diverse zalen van de PThU.
Dag 1: Rouw en rituelen
Dag 2: (Voor)oordelen
Dag 3: Theologische ombudsman
Klik hier voor meer informatie en voor aanmelding.